Hoe bouw je kennis op ten aanzien van Beleggen in vastgoed?

Kennis is macht. Vooral als je in vastgoed wil investeren. Maar hoe bouw je je kennis op? Waar moet je beginnen? En wie zijn de financiële experts en waar kan je het beste advies inwinnen? Wij van Berekenvastgoed.nl hebben hieronder de informatiebronnen verzameld, zodat je kennis kunt opbouwen.

Stap 1. Vind een mentor in je directe omgeving

Voordat we de hele lijst opnoemen van financiële seminars, masterclasses en trainingen, moet je de kennis van een mentor of een financiële coach niet onderschatten.

De makkelijkste weg om zo snel mogelijk kennis op te doen is door een mentor te vinden. Het liefst iemand die al een redelijke vastgoedportfolio bezit. Dat kan een familielid zijn, een kennis in je direct omgeving of zelfs een particuliere verhuurder. Het beste kan je in je directe omgeving zoeken (of in de omgeving waar je graag wilt investeren). Maar mocht dat lastig zijn kan je ook een makelaar benaderen of zelf een brief sturen naar alle bekende pandjesbazen in je omgeving. Trek gerust de stoute schoenen aan en vraag of je een keer wat vragen mag stellen. Nee heb je – ja kun je krijgen.

Expert tip: Ken je niemand in je directe omgeving? Bekijk dan onze lijst van financiële experts en adviseurs en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Stap 2: Lees boeken over investeren in vastgoed

Wist je dat er talloze boeken zijn over investeren in vastgoed? Behalve dat lezen ontzettend inspirerend kan zijn, kun je ook je vastgoedkennis er mee op bouwen. Er zijn ook voldoende boeken waar je uit kunt kiezen.

Boeken voor vastgoed beginners

Een fijn boek om mee te beginnen is ”Koop je Rijk” van Myrthe de Groot. In jip-en-janneke taal legt de Groot uit hoe je in stenen belegt en geeft je voldoende tips en tricks. Het is heerlijk laagdrempelig en leest makkelijk weg. Het is voornamelijk geschikt voor beginners. Hierna kun je je kennis opbouwen met “Book on Rental Property Investing,the-How to Create Wealth and Passive”. Hoewel het boek geschreven is voor de Amerikaanse markt, staat ook hier veel nuttige tips in. 

Read 500 pages like this every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do it. – Warren Buffett

Ook raden wij het boek “Vastgoedrekenen – investeren in vastgoed, grond en gebieden” van Peter Vlek aan. Het boek is vrij prijzig, maar zeker de investering waard. Het boek focust voornamelijk op het efficiënt inzetten van financiële middelen, het sturen op beheersbare risico’s en een gezonde winstgevendheid. Het boek is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel behandeld het totale vastgoedproces (voornamelijk het theoretische gedeelte) en deel twee bekijkt het in het praktijk, dit door verschillende cases uit te lichten (van eenvoudige tot meer complexe cases).

Het boek van Peter Vlek heeft zelfs een online Excel-rekenmodel, hoewel Excel verouderd is, raden we je toch het boek aan. Voor het berekenen van je rendement kun je toch beter deze vastgoed berekeningstool gebruiken.

Boeken voor vastgoed gevorderden

Mocht hiernaast nog meer informatie willen vergaren, bekijk dan ook eens “Vastgoed Taxatiewijzer Bouwgebreken 2021”. Hier worden 150 van de meest voorkomende bouwgebreken van zowel bouwdelen als installaties beschreven. Het boek is gesorteerd op de NL-SFB code en laat bij elk gebrek een duidelijke foto of tekening zien. Sterker nog, het laat zien wat de oorzaak is, hoe je het kan verkopen en wat de herstelkosten zijn. Kortom: Super handig, als je wilt investeren in stenen.

Uit deze stal van de Taxatiewijzer reeksen heb je ook Vastgoed Taxatiewijzer Onderhoudskostenkompas 2020. Dit boek bevat alle gegevens die je nodig hebt in om de onderhoudskosten in kaart te brengen. Genoeg informatie om je vastgoedportfolio op te bouwen!

Expert tip: Ken je de afkortingen die vaak in de vastgoedwereld gebruikt worden? Lees hier de belangrijkste termen voor de beginnende vastgoed belegger.

Stap 3: Luister naar vastgoed Podcasts

Hou je niet zo van lezen? Probeer dan eens een podcast. Er zijn namelijk talloze inspirerende vastgoed podcasts zoals: Eind goed, Vastgoed, De Vastgoedshow, Vastgoed gezocht, Hou je Vastgoed en Beleggen en Verhuren Podcast met vastgoed specialist drs. Esther Dekkers. Een schat aan informatie!

Stap 4: Join een vastgoed community

Op geld en vermogen heerst een behoorlijk taboe. Gelukkig zijn er genoeg community’s en platformen waar je veel informatie kunt opdoen. Naast een community zoals de Vastgoedcommunity of Biggerpockets, zijn er ook voldoende Facebookgroepen waaronder:

Het fijne van de bovenstaande Facebookgroepen is, is dat mensen hun ervaringen delen en ook tips aan elkaar geven. Daarnaast is het ook een laagdrempelige manier om kennis op te doen in de vastgoedwereld. Ook kun je aanverwante financiële Facebook-groepen bekijken, zoals de Fire Movement om je te laten inspireren.

 

Ga naar alle blogs