Investeren in vastgoed zonder eigen vermogen of met weinig geld? Zo doe je dat.

Wil jij beginnen met het beleggen in vastgoed, maar heb je weinig of geen eigen kapitaal? Wij van berekenvastgoed.nl hebben een aantal nuttige tips voor je, zodat je toch kan investeren in vastgoed met een beperkt budget. Bekijk hieronder de lijst met de verschillende financieringsmogelijkheden en duidelijke handvatten, zodat je een vliegende start maakt!

Vastgoedhypotheek

We beginnen de lijst meteen met de meest gangbare financieringsmiddel, de vastgoedhypotheek. Bij banken zoals, NIBC, ABN AMRO, RABO, ING, NN, Lloyds Bank kun je vragen om een vastgoedhypotheek. Voor je eerste vastgoedbelegging is dit waarschijnlijk de beste optie. Het is belangrijk dat jij je goed laat adviseren over de diverse mogelijkheden. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden en diverse voorwaarden per hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekaanbieders willen dat je een hypotheek in 30 jaar aflost, terwijl andere slechts 10 jaar. Laat je dus goed informeren.

Daarnaast zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om je kans op financiering te vergroten. Je eigen inbreng is daar een van, maar ook de locatie. In een studentenstad als Groningen is er bijvoorbeeld veel meer vraag door de enorme woningtekort, dan een rijtjeswoning op het platteland.

Let op: houd ook rekening met leegstand in je rendementsberekening. Mocht je pand dan toch leeg staan, dan hoef je meteen zoveel geld op te hoesten.

Geldverstrekkers

Naast vastgoedhypotheken zijn er ook geldverstrekkers zoals Domivest en RNHB. Voor deze geldverstrekkers is het belangrijk dat je voldoende inkomen haalt uit je werk, ofwel Box 1. Mensen met een vaste baan hebben vaak een voorsprong op een financiering.

Maar zelfs voor startende ondernemers of mensen met minder inkomen zijn er mogelijkheden. Zo kijkt Domivest ook naar het vermogen in Box 3 (zoals je spaargeld, overwaarde op je eigen woning etc.). Natuurlijk betekent dit wel dat je rente dan een stuk hoger is. Het risico voor een geldverstrekker is immers ook hoger. Laat je ook hier goed informeren door vastgoedspecialisten. Bij RNHB kan je namelijk ook verbouwing tot 25% van de hoofdsom meefinancieren en tot 80% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Het is dus goed om te kijken welke geldverstrekker het beste bij jouw situatie past.

Expert tip: Ben je een beginnende vastgoedbelegger bekijk ook eens onze begrippenlijst van vastgoed. Dit zijn termen voor een beginnende vastgoedbelegger. Deze begrippen ga je namelijk regelmatig tegenkomen in de wereld van vastgoedbeleggingen.

Overwaarde woning

Heb je een eigen woning en heeft die overwaarde? Wellicht kan je de overwaarde van je woning gebruiken om te investeren en vastgoed. Vraag gerust een gesprek aan bij je bank en kijk of je de overwaarde kunt opnemen en gebruiken voor een belegging in vastgoed. Het beste is om rechtstreeks contact op te nemen met je bank.

Geld lenen bij vrienden of familie

Heb je een rijke suikertante of -oom? Een andere optie is om geld te lenen bij een rijke vriend of familielid. Wellicht kan je zelfs een ‘vriendschappelijke lening’ afspreken of voorstellen dat je samen je krachten bundelt door samen te beleggen in vastgoed.

Let wel op dat je alles zwart-op-wit vast legt. Het liefst via een notaris. Zo voorkom je onnodige ruzies over geldzaken.

Alternatieve wijze: je huis gedeeltelijk verhuren

Het klinkt niet als beleggen, maar mocht je geen vastgoedhypotheek kunnen rondkrijgen en geen rijke familielid hebben, dan kan je altijd nog klein beginnen door een huis te kopen voor jezelf. Je koop namelijk een huis waar jezelf in gaat wonen en verhuurd een aantal kamers in je huis, zodat je een gedeelte van je kosten terugkrijgt. Zo kun je langzaam eigen vermogen opbouwen en rustig je vastgoedportfolio uitbouwen naar nog een andere belegging in vastgoed. Dit is voornamelijk interessant voor beleggers met weinig eigen geld.

Let op: om een gedeelte van je koophuis te verhuren heb je wel toestemming nodig van je bank. Daarnaast zijn er specifieke regels over woningverhuur en kan het gevolgen hebben voor je belasting en hypotheekrenteaftrek.

Alternatieve wijze: huis kopen en splitsen

Ook kun je een huis kopen en vervolgens opsplitsen in twee of meerdere woningen. Eventueel kun je een gedeelte zelf bewonen en de andere weer verkopen. Het fijne hiervan is dat je invloed kunt hebben op wie naast je woont. Na de verkoop heb je geld om verder te investeren in vastgoed. Helaas geldt ook hier dat je toestemming van je bank nodig hebt. Daarbij heb je ook een omgevingsvergunning nodig en soms ook een woningvormingsvergunning. De eisen voor deze vergunning verschillen per gemeente en de kosten voor zo’n aanvraag kan al snel uit de hand lopen. Zo kost een vergunning tot woningvorming per woonruimte al snel rond de € 2.400,-.

Geld uit een BV halen

Heb je een BV? Dan kun je jezelf geld geven (dividend uitkeren) of lenen uit de BV. Het is wel raadzaam om, voordat je geld uit je BV haalt, dit te bespreken met je accountant. Er zijn verschillende mogelijkheden en je krijgt ook te maken met de belastingdienst. Dit omdat je zakelijk geld overhevelt naar privé of jezelf dividend uitkeert. Het grootste voordeel is dat je de rente in feite aan jezelf betaalt, waardoor je netto lasten lager liggen.

Expert tip: Ieder situatie is weer anders. Overleg daarom met je accountant of boekhouder of deze mogelijkheid geschikt voor je is. Bij het uitkeren van je dividend ga je vermogen verschuiven van box 2 naar box 3, wat is sommige gevallen niet voordelig is.

Crowdfunding

Crowdfunding betekent letterlijk geld binnen halen bij het grote publiek. Je vertelt mensen over je plannen en vraagt of zij hier geld in willen steken. Dit kun je online doen via een crowdfunding platform zoals Funding Circle, Captital Circle, Collin Crowdfund, Kapitaal op Maat of Symbid. Lees je wel eerst goed in voordat je een crowdfunding start. Er zijn verschillende manieren, lening, donatie, beloning of aandelen. Op crowdfunding.nl kun je lezen welke vormen er zijn. Bedenk dan welk vorm het beste bij je past.

Brugfinanciering

Brugfinanciering is een kortetermijnfinanciering, hiermee kan je een periode overbruggen tot je inkomen krijgt uit je vastgoedbelegging of dat jij het vastgoed met rendement verkoopt. Jij bent de brug tussen de investeerder en het beleggingspand. Je kunt het geld lenen of een deel van het geld lenen dat je tekort komt. Meestal krijg je zo een financiering van iemand die je vertrouwt of je kunt bij bij professionele bedrijf aankloppen. Op https://www.encyclo.nl/begrip/brugfinanciering kun je lezen wat de begripsvorming van brugfinanciering is. Hou er wel rekening mee dat er meestal hogere rentes gevraagd worden.

Wat je ook kiest: lees je goed in en wees goed voorbereid

In alle gevallen telt: “meten is weten”. Goed voorbereid te werk gaan is de weg naar succes voor een vastgoed investering. Een goede voorbereiding begint met het financiële plaatje. Daarbij behoort ook: het vinden van een goed investeringsobject. Dat begint met vragen zoals: Waar (in welke plaats) wil je in vastgoed investeren? Wat is de staat van het vastgoed waar je in wilt investeren? Belangrijk is om een taxatierapport te laten maken. Hierbij kun je ook rekening houden met een verbouwing (die eventueel mee laten financieren). Handig te weten is wat het aan te kopen vastgoed zal opleveren bij verhuur.

Al deze ‘metrics’ tezamen zullen je helpen om een goede inschatting te maken van je vastgoedrendement. Je kunt deze variabels meenemen in de gratis online berekentool van berekenvastgoed.nl, zodat je met een paar klikken direct weet wat jouw vastgoedinvestering gaat opleveren. Dit is ook belangrijk in het kader van financiering.

Ga naar alle blogs