Wil je als starter investeren in vastgoed, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten?
Het klinkt allemaal zo eenvoudig, “vind het juiste vastgoedobject en het geld zal naar binnen stromen!” Helaas is de realiteit toch anders. Als starter maak je sneller fouten, van financieringskosten tot het onderschatten van opknapkosten. Wij van berekenvastgoed.nl hebben 6 tips op een rijtje gezet, zodat je weet waar je het beste op kunt letten bij je eerste vastgoed investering.
Vergaar voldoende kennis
Voordat je diep in de buidel tast, is het verstandig om je goed in te lezen over de voor- en nadelen van het beleggen in vastgoed. Beleggen in vastgoed wordt gezien als één van de veiligste beleggingsopties. Beleggen in vastgoed geeft je een gegarandeerde opbrengst en heeft minder last van volatiliteit, zoals bij de aandelenmarkt of bij Bitcoin. Maar er zijn ook voldoende valkuilen wat beginnende beleggers vaak vergeten zoals leegstand, huurgeschillen, onvoorziene reparatiekosten e.d. Het is dan ook handig om voldoende kennis te vergaren en jezelf een paar vragen te stellen zoals:
- Waar moet mijn vastgoedinvestering aan voldoen?
- Waar moet mijn vastgoedinvestering staan?
- Wat is een goed bruto aanvangsrendement (ofwel BAR)?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik een eventuele ‘setback’ kan opvangen
- Wat voor soort vastgoedbelegger ben ik?
Nadat je deze vragen hebt beantwoord is het ook goed om andere ervaringen te lezen. Er zijn voldoende boeken en cursussen voor beginnende investeerders. Zo hebben wij deze lijst van de beste vastgoed boeken en cursussen samengesteld.
Schakel de juiste experts in
Goedkoop is vaak duurkoop. Je eerste vastgoed investering kost nu eenmaal geld. Vaak willen starters te veel besparen door geen aankoopmakelaar in te huren of door geen grondig inspectierapport te laten maken door een bouwkundige expert. Dit is doodzonde voor je eerste aankoop object. Door nu niet te bezuinigen bespaar je jezelf bakken vol geld. Een gedegen inspectierapport zal je helpen om reparatiekosten in kaart te brengen. Dat is niet alleen van belang voor je financiering, maar ook voor het berekenen van je rendement.
Pro tip: Wees niet te zuinig door alles zelf te willen doen, maar bedenk wel wat jezelf kunt en wilt en waar je van kunt leren.
Een grondig inspectierapport helpt je dus goed op weg. Zo kun je bijvoorbeeld veel beter in kaart brengen of je veel geld moet stoppen in reparaties. Is bijvoorbeeld de elektriciteit nog up-to-date? Moet je asbest laten verwijderen?
Naast een grondig inspectierapport, is een goede aankoopmakelaar essentieel. Zo weet een aankoopmakelaar vaak veel van de lokale huurmarkt af en alle “up-and-coming” objecten en locaties. Kortom: een goede aankoopmakelaar helpt je om de juiste investeringsobject te vinden. Het is dan ook verstandig om je goed te laten informeren door verschillende experts. Probeer zoveel mogelijk kennis te vergaren voordat je een investering doet. Hierdoor kan je beter je daadwerkelijke rendement berekenen.
Pro tip: Vaak gebruiken makelaars moeilijke vastgoed begrippen. Zorg ervoor dat jij de meest belangrijke afkortingen/termen kent, zodat je niet ondergesneeuwd raakt door alle lastige vastgoed termen. Lees hier over onze blog de belangrijkste termen voor de beginnende vastgoed belegger.
Steek veel tijd en energie in de bezichtiging van je vastgoedinvestering
Het is misschien als een inkoppertje, maar je zult verrast zijn hoeveel beleggers dit vergeten. Vaak kijken beleggers vooral naar het financiële plaatje (wat natuurlijk goed is), maar om echt een goed beeld te krijgen ga ook op verschillende tijdstippen en dagen kijken bij je vastgoedbelegging. Zodoende weet je wat er in die buurt gaande is. Wil je in een winkelpand, kijk dan hoe druk het in die straat is en wat voor publiek er loopt. Zo kun je aan je toekomstige huurder extra informatie geven.
Pro tip: Bekijk de positieve en negatieve zaken, maar ook naar de risico’s. Neem pas een beslissing als je zeker weet wat je wilt.
Emoties en geld gaan niet samen
Verliefd worden is fijn, maar niet op je vastgoedbelegging. Een verliefdheid duurt maar even, vastgoed blijft (hopelijk) wat langer. Denk eraan dat het een belegging is en geen pand waar jezelf in gaat wonen. Zet dan ook je eigen smaak opzij en kijk naar de mogelijkheden van het vastgoed. De puntentelling is daarbij vaak erg belangrijk. Uiteindelijk beleg je voor het geld, niet omdat het openslaande deuren heeft naar de tuin. Sta dus met beide benen op de grond en neem geen impulsieve of emotioneel beslissingen.
Hetzelfde geldt voor als je een huis wilt opknappen. Probeer zoveel mogelijk een algemene smaak te volgen. Je wilt het immers verhuren en er niet zelf in gaan wonen. Overweeg goed of de opknapkosten in verhouding staan met de eventuele huurpunten die je krijgt van de huurcommissie. Kijk voor meer informatie over puntentelling bij huurwoningen op www.huurcommissie.nl of www.rijksoverheid.nl.
Volg je intuïtie
Natuurlijk een beetje cliché, maar desondanks belangrijk. Beleg alleen als je zeker bent van je zaak en volg je gut feeling. Als je in vastgoed investeert, dan loop je ook risico’s. Je weet vooraf niet of je het vastgoed weer kunt verkopen op het moment dat jij dat wilt. Ook kun je met leegstand te maken krijgen. Calculeer deze risico’s in, en besef dat je geld niet altijd direct rendement oplevert.
Bereken je rendement op de juiste manier
Je zult verbaast zijn hoe vaak beginnende beleggers moeite hebben met het berekenen van hun eerste aankoop object. Wij van Berekenvastgoed.nl hebben daarvoor een gratis vastgoed bereken tool ontworpen, zodat je eenvoudig je vastgoedbelegging kunt berekenen.